wie zijn wij

DE MARINIER

WAT MAAKT DE MARINIER ONDERSCHEIDEND?


Sinds 1665 is er geen periode voorbij gegaan waarbij het Korps Mariniers niet op zoek moest naar kennis en nieuwe vaardigheden. Toch kan de marinier van toen spreken met de marinier van nu. Zij zullen tot de conclusie komen dat de hen bijgebrachte tactieken en wapensystemen totaal anders zijn, maar toch zullen zij zichzelf herkennen in de ander. Het DNA van de marinier is namelijk uniek en tijdloos.

Maar wat is dat DNA dan? Met andere woorden: wat maakt de marinier bijzonder? Duidelijk is in elk geval dat dit DNA een constante vormt binnen het Korps Mariniers. De omgeving waar de marinier zijn werk doet, is in de loop der jaren sterk veranderd maar wat hetzelfde bleef waren de geografisch en klimatologisch extreme gebieden. Het is een omgeving waar fysieke en mentale hardheid noodzakelijk is en waar schaarste van middelen typerend is. Het is een omgeving die de marinier niet schuwt en in tijden van training zelfs opzoekt. Een omgeving die soms pijn brengt, maar waar de marinier heeft geleerd zich op zijn gemak te voelen.


‘Qua Patet Orbis – Zo wijd de wereld strekt’

 
 

 


 

Een andere reden waarom mariniers van alle tijden zich in elkaar zullen herkennen is dat elke marinier in zijn looptijd als marinier, of dat nou was in opleiding, tijdens een zware oefening, of bij ernstinzet, meerdere malen zijn uiterste heeft gegeven om de mariniersbaret waardig te worden of te blijven. Dat creëert een bijzonder onderling respect en vertrouwen. Ook de unieke humor en de voorliefde voor het Korps Mariniers zijn onveranderd gebleven. Dat bindt hen. ‘Eens marinier, altijd marinier.’ Tijden veranderen, maar de tijdsgeest heeft de Korpsgeest nooit in kunnen halen.

Het Korps Mariniers is uniek en dat is niet alleen vanwege de specifieke taakstelling, maar met name vanwege de unieke cultuur. Die cultuur staat aan de basis van een eeuwenoude organisatie met een roemruchtig verleden, die altijd zijn goede naam hoog heeft weten te houden. Cultuur is niet te kopiëren door derden en de eigen cultuur wordt gekoesterd binnen het Korps Mariniers. De cultuur van het Korps Mariniers vindt zijn oorsprong in de onlosmakelijke verbondenheid met de Marine en de beleving van de Korpsgeest en de Korpswaarden.